FAQ

Behandling

Larm

Ångerrätt och Returer

Varför ska jag använda Pjama?

Pjama är en unik produkt för både vuxna och barn som lider av sängvätning. Det är en pyjamas som skyddar säng och madrass när en olycka sker. Vätskan absorberas av byxan, vilket håller sängen torr. Pjama är diskret och ser ut som helt vanliga pyjamasbyxor, vilket gör dem perfekta för övernattningar. Ingen utöver användaren kommer veta att en olycka har skett.

Pjama kan tvättas om och om igen vilket gör den till ett miljövänligt alternativ framför andra engångsprodukter som finns tillgängliga på marknaden.

Finns Pjama i fler färger?

Nej, Pjama behandlingsbyxor och shorts finns endast i grå och Pjama original byxor och shorts finns endast i blå.

Hur fungerar Pjama?

Pjama innehåller ett superabsorberande material som säkerställer att ingen vätska lämnar byxan. Materialet ser också till att användaren får en omedelbar feedback när olyckan sker. Detta är en viktig aspekt i behandlandet av sängvätning. Du kan läsa mer om hur Pjama fungerar här!

Hur mycket absorberar en Pjama?

Absorbtionsförmågan på Pjamas produkter är beroende av storlek. Du kan se hur mycket olika byxor, shorts och absorberande underkläder absorberar i vår Storleksguide.

Hur använder jag Pjama på ett korrekt sätt?

För bästa komfort och effekt bör underkläder ej bäras under din Pjama. Det är viktigt att välja rätt storlek när du beställer din Pjama. Pjama ska sitta bekvämt i midjan och nära huden, utan att sitta för tight. Kom ihåg att inte stoppa in t-shirt eller annan tröja i byxorna eftersom vätskan då kan upptas av tröjan och läcka ut i sängen.
Läs mer om ’hur du använder Pjama’.

Behöver jag fortfarande sängskydd?

Nej. När olyckan sker kommer dina Pjama byxor eller shorts fortfarande vara torra på utsidan. Detta betyder att sängkläder och madrass är skyddade.

Hur lång är livstiden för en Pjama?

Hur länge en Pjama håller beror på hur denna hanteras. Faktorer som påverkar livslängden på din Pjama är bland annat vattnet som dessa tvättas i, val av tvättmedel samt hantering under tvätt och torkning. Precis som alla andra klädesplagg. För att se till så du får ut de mesta av din Pjama, se våra tvättråd här!

Fungerar Pjama när man sitter?

Beroende på om du sitter upp eller ligger ner så kommer vätskan och fukten hamna på olika ställen i byxan. Pjama är framtaget och testat för användare som ligger ner. Inga test har utförts när användaren sitter upp.

Min Pjama läcker, vad är fel?

I många fall används Pjama felaktigt när produkten läcker. Detta kan bero på att fel storlek används eller om en tröja stoppats ner i byxan.
Om du upptäcker ett tillverkningsfel, så löser vi problemet, kontakta oss så löser vi problemet

Kommer min Pjama lukta?

Pjama tillverkas av material som har antibakteriella egenskaper för att minska odören som kommer från urin. Trots detta kan vi ej garantera att byxorna kommer vara helt doftlösa då odören från urin kan variera väldigt mycket från person till person beroende på kosthållning..

Det är viktigt att tvättning och torkning idin Pjama enligt våra riktlinjer för att undvika problem med doften. Ytterligare tips är att skölja ur Pjaman innan denna tvättas, samt att tvätta din Pjama så snabbt som möjligt efter användning.

Finns det fler storlekar än de ni har på hemsidan?

Nej, vi erbjuder endast de storlekar som är tillgängliga i vår Webbshop (länk). Tyvärr finns det ingen möjlighet att erbjuda alternativa storlekar på Pjama.

Min son är 12 år, vilket storlek ska han ha?

Vår storleksguide visar vilken storlek du behöver. Storlekarna är namngivna efter längd, exempel 134/140 är för en person som är mellan 134-140 cm lång.

Hur tvättar jag Pjama?

För att se till så att din Pjama produkt får ett längre och effektivare liv, rekommenderar vi dig att:

 • Skölja av din Pjama innan tvätt och se gärna till så att du tvättar din Pjama så snabbt som möjligt efter användning.
 • Tvätta din Pjama med liknande färger.
 • Vänd din Pjama ut och in så att det vattentåliga membranet som produkten är tillverkad av inte håller vätskan inne i byxan.
 • Tvätta i max 60°C.
 • Avsluta tvättprogrammet med hög centrifugering.
 • Torka din Pjama ut och in, antingen utom- eller inomhus. Det är även möjligt att torktumla din Pjama. OBS! Torktemperaturen får ej överstiga 60°C.
 • Pjama tåler ej sköljmedel, strykning eller kemtvätt

Se samtliga Tvätt- och torkråd här

Observera att Pjama är en produkt med unika egenskaper vilket leder till en längre torktid om man jämför med andra textilier.

Hur lång torktid är det?

Pjama innehåller ett absorberande material som påverkar dess torkningstid. Hur lång tid det tar för en Pjama produkt att torka beror på flera faktorer såsom: hur hög centrifugering som användes när produkten tvättas, fuktigheten och temperaturen i rummet m.m. För att produkten ska torka så snabbt som möjligt är det bra att:

 • Tvätta din Pjama ut och in så att det vattentåliga membranet som produkten är tillverkad av inte håller vätskan inne i byxan.
 • Avsluta tvättprogrammet med hög centrifugering.
 • Torka din Pjama ut och in, antingen utom- eller inomhus. Det är även möjligt att torktumla din Pjama. OBS! Torktemperaturen får ej överstiga 60°C.

Se samtliga Tvätt- och torkråd här

Jag har beställt en ny Pjama Sensor då jag tvättat min första. Hur kopplar jag den nya sensorn till speakern?

Varje sensor är kopplat till en viss larmenhet och för att para en ny sensor till larmenheten håll volumknapp och larmvals knappen samtidigt i 2-3 sekunder då triggar man in larmet i en status för koppling till en ny sensor. Kortslut sedan den nya sensorn med hjälp av att lägga vattendroppar på de 2 knapparna på sensorn och den nya sensorn är därefter kopplad till larmenheten.

Krymper Pjama vid tvätt?

I vissa fall kan tyget krympa upp till 1% efter första tvätten. Detta är en naturlig egenskap hos vissa textilier och beror på att materialen sätter och justerar sig under tvättprocessen. För att säkerställa minimal krympning, följ tvättråden nedan:

 • Tvätta högst 60°C
 • Om du använder en torkskåp eller tumlare, se till att temperaturen inte överstiger 60°C
 • För mer detaljerad information, se våra Tvättråd

Se samtliga Tvätt- och torkråd här

Behandling

Kan jag använda medicin samtidigt som jag använder larmet?

Ja, men vi rekommenderar dig från att avstå. Om det skulle vara så att alarm-behandlingen inte fungerar kan du rådfråga din läkare om medicinering skulle vara en bra behandlingsform.

När borde jag som förälder söka hjälp från läkare?

Om ditt barn kissar i sängen efter fem års ålder bör du rådfråga en läkare.

Går sängvätning över utan behandling?

De flesta barnen som lider av sängvätning växter ofta ifrån problemet, men detta kan ta år i vissa fall och skapa frustration. Vår rekommendation är att söka hjälp och behandla problemet.

Mitt barn sover väldigt tungt. Kommer behandlingen få honom/henne att vakna?

Varje barn är annorlunda. I början av användning är det viktigt att en förälder/vuxen vaknar upp med larmet för att gå upp och väcka barnet för att ta honom/henne till toaletten. Efter ett tag kommer barnet lära sig att vakna av sig själv.

Mitt barn sover vidare fast att larmet är på högsta volym, hur gör vi?

Det är vanligt bland barn som lider av sängvätning att de är djupsovare. Det är då viktigt att väcka barnet när larmet går för att göra dom uppmärksamma på att en olycka hänt. Här kan du som förälder koppla larmet till din telefon för att få en indikation på när barnet väter och därigenom hjälpa till att väcka barnet. Det är viktigt att barnet vaknar ur behandlingsperspektiv.

Larm

Hur använder jag larmet?

Larmet är väldigt enkelt att använda. Koppla sensorn till byxorna eller shortsen, välj en signal och larmvolym och sen är ni klara att börja använda Pjama larmet!

Mitt larm fungerar inte.

Se till så att sensorn är kopplad till byxorna/shortsen. Om larmet fortfarande inte fungerar, vänligen kontakta oss på: support@pjama.se

Hur kopplar jag larmet till min telefon?

Ladda ner och installera DryGuardians App på din telefon. Registrera dig och telefonen är kopplad till sängvätningslarmet.

Hur installerar jag larmet?

Larmet är redan installerat, allt du behöver göra är att välja en larmsignal samt ljudnivå.

Hur vet jag om sensorn är kopplad till min telefon?

Larmenheten paras automatiskt med din telefon när DryGuardian-applikationen installeras så länge ni har Bluetooth igång samtidigt. Ni behöver alltså inte para ihop larmet till telefonen efter att appen är installerad.

Kopplingen visas inte i listan över vilka enheter som är kopplade till telefonen då vi använder något som kallas Bluetooth broadcast. För att testa anslutningen kan du kortsluta larmet med appen på i bakgrunden, då ska larmsignalen ljuda.

Har provat att kortsluta larmet ett flertal gånger men det fungerar inte? Vad är problemet?

Efter en kortslutning måste man vänta 1 minut innan man kan kortsluta det igen. Kan det vara så att ni har kortslutit larmet för tidigt vid andra försöket?

Ångerrätt och Returer

Hur skickar jag tillbaka min defekta Pjama?

Kontakta återförsäljaren där du köpt produkten och följ deras instruktioner.

Har du köpt produkten direkt ifrån någon av Pjamas webshoppar gäller följande:

För att vi ska kunna acceptera reklamationen måste produkten vara oanvänd och kunna skickas tillbaka i sitt ursprungsskick.

Om produkten är skadad när den levereras skall du kontakta oss omedelbart. Samtliga reklamationer skall göras så fort som möjligt, men dessa måste göras inom två månader efter beställning.

Vid fall av skadad produkt, vänligen ladda ner denna PDF och följ instruktionerna.

Ladda ner instruktioner och returformulär

För ytterligare information, vänligen se våra villkor för ångerrätt och retur.

Hur byter jag till en annan storlek?

Vänligen skicka följande uppgifter till oss:

 • Ditt ordernummer
 • Ditt namn och din kontaktinformation
 • Anledningen för retursändning
 • Vilken storlek du vill byta till

Ladda ner instruktioner och returformulär

För mer information, se våra villkor för ångerrätt och returer.

Hur lång är leveranstiden?

Leveranstiden är vanligtvis mellan 2-7 arbetsdagar. Vid större helger kan leveranstiden förväntas vara lite längre.

Vad kostar leveransen?

För att se leveranskostnader kan du välja din produkt i webbshoppen, klicka på “köp” för att se vad leveranskostnaden blir för din plats.

Pjama Byxor och shorts

Storleksguide Pjama Byxor och Shorts

Behandlingsunderkläder 

Storleksguide behandlingsunderkläder

Tillgänglighet i Regioner

Följande produkter finns för dig som lider av enures tillgängliga inom vården i:

Blekinge

 • Pjama Sängvätningsbyxor
 • Pjama Sängvätningsshorts
 • Pjama Behandlingsboxers
 • Pjama Behandlingsbriefs
 • Pjama Sängvätningslarm
 • Pjama Connect

Halland

 • Pjama Sängvätningsbyxor
 • Pjama Sängvätningsshorts

Västra Götaland

 • Pjama Behandlingsboxers
 • Pjama Behandlingsbriefs
 • Pjama Sängvätningslarm
 • Pjama Connect
0
Varukorg